Het bewateren van uw tuin op de juiste manier is essentieel om ervoor te zorgen dat uw planten voldoende vocht krijgen. Vanuit onze ervaring geven wij graag een aantal praktische tips:

 1. Water geven in de vroege ochtend of late avond:
  Geef uw tuin water wanneer de zon niet op zijn hoogste punt staat, bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op deze momenten is er minder verdamping en kan het water beter in de bodem doordringen, waardoor planten het effectiever kunnen opnemen.
 2. Diep water geven:
  Geef uw planten diep water in plaats van oppervlakkig water. Dit betekent dat u lang genoeg water geeft, zodat het de wortelzone van de planten bereikt. Dit stimuleert de planten om dieper te wortelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge periodes. Geef voldoende water zodat de grond ongeveer 15-20 cm diep vochtig is.
 3. Gebruik irrigatiesystemen:
  Overweeg het installeren van een druppelirrigatiesysteem of een sprinklersysteem met tijdschakelaar om uw tuin gelijkmatig en efficiënt water te geven. Deze systemen kunnen helpen bij het minimaliseren van waterverlies door verdamping.
 4. Vermijd overbewatering:
  Let op tekenen van overbewatering, zoals verzadigde grond, plasvorming of geel worden van bladeren. Te veel water kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Zorg ervoor dat de bodem tussen de gietbeurten voldoende kan opdrogen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de bodem om te bepalen of water nodig is. Steek een vinger in de grond of gebruik een vochtmeter om te bepalen of de grond droog genoeg is voor een nieuwe watergift.

Bij het bewateren van uw tuin is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van verschillende plantensoorten. Sommige planten hebben meer water nodig dan andere, dus zorg voor een evenwichtige benadering op basis van de individuele behoeften van uw planten.